De juiste keuze voor tomatenrassen en de veredeling van het zaad is van levensbelang voor een tomatenteler. Of een plant resistent is tegen ziektes en plagen en hoeveel tomaten hij oplevert, het hangt allemaal af van de kwaliteit van het zaad.

Agro Care gebruikt tomatenzaad van zaadveredelaars met wie de organisatie nauw samenwerkt. Dit om uiteindelijk een perfect eindproduct te krijgen.

De keuze in tomatenrassen en het aanplanten van het areaal wordt elk jaar weer opnieuw bekeken en wordt bepaald op basis van een aantal zaken (commerciële ontwikkelingen, afspraken met klanten, ontwikkeling van het ras etc.)

De planten

Na het ontkiemen van het tomatenzaad worden ze door de plantenkweker in zijn kassen opgekweekt tot planten van ongeveer 1 meter hoog. Als de planten deze hoogte hebben worden ze vervoerd naar de kassen van Agro Care waar ze uitgezet worden in de kas.

In de kassen

Nadat de planten in de kassen uitgezet zijn, worden ze stuk voor stuk bevestigd aan een dunne draad vanuit de bovenkant van de kas. Langs deze draad zullen de planten ongeveer 8 maanden groeien en bloeien.

Na 6 weken beginnen de eerste trossen beginnen te kleuren, en na nog eens twee weken kunnen de eerste trossen geoogst worden.

De groei van de tomatenplant

 Als je een tomatenplant zijn gang zou laten gaan en zijn groei niet zou begeleiden, zal hij uitgroeien tot een wilde struik met een wildgroei aan tomaten. Dit is allereerst erg onpraktisch in een kas, maar de kwaliteit en de smaak van de tomaten kan ook niet worden gecontroleerd. Om dit te voorkomen worden de planten langs een lange draad omhoog geleid en worden alle uitlopers van de plant afgesneden.

Oogsten van de tomaten

Zodra de eerste trossen geoogst zijn zal er gedurende de levenscyclus van de plant wekelijks ongeveer 1 tros per plant geoogst worden. De oogsters lopen met karren vol met oogstfust langs de tomatenplanten waar de rijpe trossen van de plant worden geknipt.

Het geoogst product wordt verzameld in de schuur van de locaties waar ze een aantal keer per dag worden opgehaald door Greenpack om naar Maasdijk vervoerd te worden. Bij Greenpack (het verpakkingsbedrijf van Agro Care en vier andere tomatentelers) worden de tomaten doorgaans diezelfde dag nog verpakt in één van de vele verschillende verpakkingen.

Hieronder nog een aantal van de werkzaamheden die komen kijken bij de teelt van tomaten:

Zakken De tomatenplant groeit 25 centimeter per week tot hij ongeveer 15 meter lang is aan het einde van zijn levenscyclus. Doordat hij langs de draad groeit wordt de draad regelmatig afgerold van de klos waar hij aan hangt. Hierdoor komen de te oogsten tomaten op de goeie werkhoogte te hangen en wordt de plant niet te lang voor de kas.

Blad snijden Als de tros begint te kleuren wordt het blad rondom de tros weg gesneden. Hierdoor blijft er na het oogsten van de tros alleen de stam van de plant over. Bladresten kunnen op deze manier geen ziektes veroorzaken aan de plant

Snoeien Een tomatenplant kan enorme lange trossen met tomaten maken. Ondanks dat dit commercieel interessant zou kunnen zijn wordt er bij Agro Care voor gekozen om slechts een bepaald aantal vruchten aan de tros te laten zitten. Hierdoor hoeft de plant niet te veel energie te steken in het rijp maken van alle tomaten. Op deze manier krijgen de tomaten die over blijven veel meer smaak en levert het mooie uniforme trossen op.

Koppen Aan het einde van de levenscyclus van de plant gaat de plant steeds minder vruchten maken. Op een bepaald moment wordt bij elke plant in de kas dan de kop uit de plant verwijderd (het ‘koppen’) zodat de plant geen energie meer hoeft te steken in het maken van ‘nog meer plant’. De energie kan door de plant worden gestoken in het rijpen van de laatste trossen.

Slopen Als de laatste tomaten geoogst zijn worden alle plantenresten, steenwolmatten, draden en andere teeltmaterialen afgevoerd uit de kas en naar het recyclingbedrijf gebracht. De kas wordt dan grondig gereinigd zodat het hele proces weer opnieuw kan beginnen.