Tunesië

Locatieprofiel

Desert Joy

Voor Agro Care hebben grenzen nooit echt bestaan. Ook niet op de landkaart. Al bij de start kozen oprichters Philip van Antwerpen en Kees van Veen ervoor om buiten het Westland te gaan telen, in Zeeland en de kop van Noord-Holland. En inmiddels komen de tomaten van Agro Care zelfs uit Tunesië. Phiilp: ‘Het is misschien geen voor de hand liggende keus, maar wel een locatie die logistiek gezien handig is. Tunesië heeft in de winter meer zonuren dan Spanje en een beter klimaat dan Marokko.

Vestigingsdirecteur: Philip van Antwerpen

Afro Care

Als we tóch tomaten willen telen, waarom dan niet meteen voor een betere wereld?

Desert Joy heet de locatie in Tunesië waar Agro Care tomaten teelt. Het bedrijf staat in El Hamma, aan de rand van de Sahara. Hier zijn we sinds 2012 actief, op een oppervlakte van 48 hectare. In professionele glazen kassen groeien cherrytomaten, mini trostomaten en snoeptomaatjes in verschillende kleuren. Produceren in Tunesië (en op 18,5 hectare in Agadir, Marokko) is een effectieve manier om ook in de wintermaanden tomaten te kunnen leveren. In Tunesië is er in die periode meer dan genoeg natuurlijk licht. Ook andere omstandigheden zijn er in ons voordeel. Zoals de beschikbaarheid van arbeidskrachten en water. Door gebruik te maken van geothermie worden de kassen verwarmd én gekoeld met water uit de aardbodem. Zonnepanelen verminderen het energieverbruik.

Werken aan een hogere levensstandaard

In landen als Tunesië en Marokko zijn we niet alleen maar teler. We zijn een belangrijke werkgever in regio’s met weinig werkgelegenheid, en daarmee een inkomstenbron voor tientallen gezinnen. Medewerkers krijgen de kans zich te ontwikkelen. Veelzeggend is dat beide Afrikaanse vestigingen nagenoeg uitsluitend op lokale medewerkers draaien. Voor medewerkers én hun gezinnen zorgen we goed. Natuurlijk met een salaris dat hen in staat stelt een leven op te bouwen. Maar ook met goede gezondheidszorg, zoals een verpleegkundige op locatie en tandheelkundige controles. Met de introductie van Fairtrade snoeptomaatjes geven we onze eindgebruikers de kans om de lokale bevolking te steunen.

De locatie in beeld

Desert Joy

CP 6095, Chenchou km 20, Gabes, Tunesië
Bekijk op Google Maps

We care for people