Persbericht

Megafusie in tomatenteelt op komst: Agro Care en CombiVliet samen verder

Agro Care en CombiVliet hebben aangekondigd te gaan fuseren, met het voorbehoud dat de Autoriteit Consument & Markt (ACM) de plannen goedkeurt. Het wordt de grootste krachtenbundeling van tomatenkwekerijen in Nederland, die doorgaat onder de naam Agro Care. Opgeteld gaat het areaal van de twee partners richting de 500 hectare. De twee bedrijven fuseren met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2023. Na de goedkeuring wordt het fusietraject de komende maanden in gang gezet.

Nu al behoren de twee ondernemingen tot de grootste en modernste tomatenteeltbedrijven in de wereld. Sinds 2018 werd voorzichtig gekeken naar opties voor een intensievere samenwerking. Kees van Veen, ceo Agro Care: ‘De meeste bedrijven die groter worden, doen het om mee te groeien met hun klanten en met de vraag naar verduurzaming. De opdracht om te verduurzamen is niet alleen ingegeven vanuit de markt, die leggen we ook onszelf op om ons bedrijf toekomstbestendig te maken. Wanneer je groter bent, kun je dit beter faciliteren en financieren dan wanneer we het allebei individueel gaan doen.’

Aan de vooravond van het 25-jarig jubileum, in 2022, kondigde Agro Care al aan dat het areaal weleens richting duizend hectare zou kunnen gaan. ‘Vooral door samen te werken. Die duizend hectare hoeven we echt niet allemaal zelf te bouwen. En het hoeft ook niet alleen in Nederland te zijn’, zei Kees van Veen bij die gelegenheid. In 2020 stapte investeringsmaatschappij NPM Capital bij Agro Care aan boord. ‘Zij hebben de kennis en kunde om bedrijven te laten groeien en renderen. Van die kennis maken wij graag gebruik.’ Met de samenbundeling zijn de twee fusiepartners nagenoeg op de helft van het voorspelde areaal.

Groeiambities

‘Groei van het bedrijf zal voor een groot gedeelte in het buitenland plaatsvinden’, zegt algemeen directeur Roy van Vliet van CombiVliet. ‘Internationaal tomaten telen voor een grotere markt is een win-winsituatie voor iedereen in het kader van duurzaamheid, milieu, werkgelegenheid, ontwikkeling en economisch belang. Consumenten willen steeds meer local for local, mede vanuit de duurzaamheidsgedachte.’
Ook in Nederland liggen er kansen om het bedrijf verder te ontwikkelen, al zullen die voornamelijk door samenwerkingen, fusies en overnames worden gerealiseerd, is de verwachting.

Kees van Veen ceo, Roy van Vliet managing director Nederland

Ceo wordt Kees van Veen, mede-grondlegger van Agro Care, die verantwoordelijk wordt voor alle landen en deelnemingen. Managing director Nederland wordt Roy van Vliet, die twee jaar terug zijn vader Theo opvolgde bij CombiVliet. Philip van Antwerpen, ook Agro Care-oprichter, blijft als managing director Tunesië verantwoordelijk voor de twee teeltlocaties in het Noord-Afrikaanse land. Door de fusie verdwijnt de familienaam CombiVliet logischerwijs als bedrijfsnaam. Roy: ‘Agro Care heeft al een grote naamsbekendheid in de wereld. Vandaar dat we niet gekozen hebben voor een compleet nieuwe naam.’

Eerdere samenwerkingen

Een eerder samenwerkingsverband resulteerde onder meer in de oprichting van CombiCoop, het gezamenlijke inkoop- en projectmanagementbureau. Ook loopt de verkoop van tomaten via hetzelfde afzetkanaal, telerscoöperatie Harvest House, en zijn de twee bedrijven partners in onder meer een eigen zaad- en veredelingsbedrijf, een plantenkwekerij, een softwareleverancier, energiebedrijven, een uitzendbureau, een tomatenverwerkingsbedrijf, een verpakkingsbedrijf en distributiecentra.

Gezamenlijk hoofdkantoor

Doel van de krachtenbundeling is ook het versterken van de operatie. De individuele vestigingen zullen steeds meer kennis en kunde gaan uitwisselen en meer gaan samenwerken. Roy van Vliet: ‘We zullen nog meer met elkaar afstemmen en elkaar opzoeken. De stafdiensten worden samengevoegd tot één afdeling. We hebben in de toekomst een gezamenlijk hoofdkantoor voor ogen. Hoe meer we samen doen, hoe meer we ook de behoefte krijgen om op één locatie te zitten.’ Ook op het gebied van werkgeverschap zien de twee partners voordelen. ‘Binnen een groot en groeiend bedrijf ontstaan meer kansen en uitdagingen voor ambitieuze medewerkers en ben je aantrekkelijker voor talent.’

Over de fusiepartners

Agro Care en CombiVliet zijn beide van Westlandse komaf. Familiebedrijf CombiVliet, ontstaan in de jaren vijftig, is de oudste van de twee, Agro Care is van 1997. De laatste jaren waren beide bedrijven al veel in de media door uitbreidingen. Agro Care zoekt die expansie vooral over de grens, met als meest recente project de opening van een tweede teeltlocatie in Tunesië. Verder heeft Agro Care een teeltlocatie in Marokko en samen met CombiVliet twee Franse locaties. Daarnaast is CombiVliet actief in Brazilië. In Nederland hebben de bedrijven 13 teeltlocaties. Agro Care wordt werkgever van ongeveer 4.000 medewerkers.

Redactie: als jullie meer willen weten over dit persbericht, staat Martine van der Meer (Communicatie & HRM) van CombiVliet jullie graag te woord: 06 10 10 55 30.