De vraag naar lekkere, hoge kwaliteit tomaten blijft groeien en de tomaat wordt ook in de winter steeds meer geconsumeerd. Agro Care is in staat om het hele jaar tomaten te telen zodat klanten 12 maanden per jaar beleverd worden met dezelfde hoge kwaliteit tomaten.

Door gebrek aan zonlicht, ligt in de winter het productieniveau op de helft van wat er in de zomer wordt geoogst. Om er wel voor te kunnen zorgen dat er in de winter aan die groeiende vraag naar tomaten kan worden voldaan, zonder dat er in de zomer een piek in de productie ontstaat, werd rond 2010 door Agro Care een strategisch plan opgesteld; er werd gezocht naar een plek waar de organisatie in de winter tomaten zou kunnen telen, maar dan met het lichtniveau en temperatuur van de Nederlandse zomer.

Aan de rand van de Sahara, in het zuidoosten van Tunesië, werd de perfecte locatie gevonden. In 2013 werd hier gestart met de bouw van de eerste 2,5 ha van het moderne tomatenteeltbedrijf Desert Joy. Inmiddels staat daar 25 hectare aan kassen en groeit de organisatie gestaag voort. Een gedeelte van het Agro Care assortiment wordt daar geteeld, met een minstens zo goede smaak en kwaliteit als het Nederlandse product.

Voor meer informatie over Desert Joy klik hier (Engels).

Fairtrade

Voor Agro Care was het belangrijk dat de locatie aan een aantal noodzakelijke eisen voldeed. Zo moest er een goede logistieke ontsluiting zijn naar Europa, voldoende water aanwezig zijn (zonder dat dit invloed heeft op het drinkwater in de regio) en moesten er genoeg mensen in de buurt wonen die het werk in de kassen en in de verpakkingsschuur zouden kunnen en willen doen.

Desert Joy ligt in een regio van Tunesië waar weinig werkgelegenheid is en de mensen moeite hebben de eindjes aan elkaar te knopen. Het vestigen van Desert Joy in dit gebied kwam voor een aantal mensen en hun families dan ook als een zegen.

Ook voor Desert Joy geldt dat de mensen erg belangrijk zijn voor de organisatie. Buiten de goede primaire arbeidsvoorwaarden voor de medewerkers van Desert Joy werd in 2013 gestart met de aanvraag voor Fairtrade certificering voor de tomaten van Desert Joy. Dit certificaat werd in 2014 verkregen waarmee Desert Joy het eerste tomatenteeltbedrijf ter wereld werd dat Fairtrade International gecertificeerd is.

Met de extra inkomsten die door Fairtrade verkopen gegenereerd worden, worden een aantal mooie sociale projecten opgezet voor en door de medewerkers van Desert Joy.

Voor meer informatie over Fairtrade tomaten en de projecten die met deze fondsen opgezet worden klik hier